14. september er korsmesse om høsten. Korsmesse er betegnelsen på to gamle minnedager om det hellige kors. Korsmessa om våren, 3. mai, var til minne om at korset vart funnet i Jerusalem av Helena, keiser Konstantins mor, år 326. Katolsk.no skriver om hendinga slik:
Da Helena fant korset, tok hun med seg noen biter av det til Konstantinopel, mens hoveddelen ble igjen i Jerusalem. For dette korset, som ble satt inn med sølv, bygde keiser Konstantin kirken Martyrion, Martyriumskirken, også kalt Ad Crucem, Korskirken. Den lå ved siden av Anastasis, Oppstandelseskirken eller Gravkirken på Golgata. Den 13. september 335 ble begge kirkene vigslet. Dagen etter ble det korset Helena hadde oppdaget, høytidelig fremvist for de troendes venerasjon. Disse hendelsene ble så grunnlaget for en årlig minnedag den 14. september. Det finnes bevis for en slik fest i Konstantinopel på 400-tallet og i Roma på slutten av 600-tallet.
Korsmesse om høsten er festdagen til minne om at Jesu kors ble gjenerobret fra perserne av den romerske keiser Heraklios og på ny reist på Golgata rundt år 629.